Povratak na popis lekcija - matematika 5

Primjer 1.: Izračunaj:


Video 1

Zadatak 1.: Izračunaj:


Primjer 2.: Izračunaj:


Video 2

Zadatak 2.: Izračunaj:


Primjer 3.: Izračunaj:


Video 3

Zadatak 3.: Izračunaj:


Primjer 4.: Zbroj brojeva 107.6 i 93.435 uvećaj za 8.96. Dobiveni rezultat zaokruži na dvije decimale.


Primjer 5.: Duljine kateta pravokutnog trokuta su 13.5 cm i 18 cm, a duljina hipotenuze je 22.5 cm. Izračunaj opseg tog trokuta.


Video 4

Zadatak 4.: Zbroj brojeva 90.37 i 8.635 uvećaj za 106.4. Dobiveni rezultat zaokruži na jednu decimalu.


Zadatak 5.: Duljine stranica raznostraničnog trokuta su 3.75 dm, 2.8 dm i 4 dm. Izračunaj opseg tog trokuta.


Primjer 6.: U utrci na 100 m najbrži je trkač stigao na cilj za 8.84 sekunde, drugi je zaostao 7 stotinki sekunde u odnosu na prvog, a treći 12 stotinki sekunde u odnosu na drugog trkača. Koliko je vrijeme drugog, a koliko trećeg trkača?


Video 6

Zadatak 6.: U kvalifikacijskoj utrci Formule1 najbrži je vozač obišao stazu za 81.76 sekunde, vrijeme drugog vozača je bilo za 18 stotinki sekunde dulje od vremena prvog, a vrijeme trećeg vozača za 6 desetinki sekunde dulje od vremena drugog vozača. Koliko je vrijeme drugog, a koliko trećeg vozača?


Zbrajanje i oduzimanje decimalnih brojevaDecimalne brojeve zbrajamo ili oduzimamo tako da ih potpišemo jedan ispod drugoga i to tako da decimalna točka bude ispod decimalne točke, a time i svako dekadsko i decimalno mjesto ispod istovrsnog dekadskog i decimalnog mjesta ( jedinice ispod jedinica, desetice ispod desetica, … , desetinke ispod desetinki, stotinke ispod stotinki, tisućinke ispod tisućinku, … ) .


Ako decimalni brojevi nemaju jednak broj decimala, onda nakon posljednje decimale dopisujemo jednu ili više nula ( čime im ne mijenjamo vrijednost ).


Ako je jedan od brojeva prirodan broj, zapisujemo ga kao decimalni broj kojemu su sve decimale nule.