Internet bonton označava, najkraće rečeno, skup pravila poželjnog ponašanja na Internetu. U uporabi je također i engleski naziv netiquette što dolazi od riječi network – mreža i etiquette - pravila pristojnosti.

Zašto je potrebno upoznati i primjenjivati ova pravila? Jer na taj način ostavljamo dojam zrele i pismene osobe, a danas pod tim pojmom podrazumijevamo i informatičku pismenost. Stoga se nadamo da će vam ovaj mali tečaj pomoći u svladavanju i usvajanju pravila ponašanja pri pisanju i odgovaranju na e-mail, kod uporabe društvenih mreža, foruma, bloga ili servisa poput Twittera i YouTube-a.

 

1. lekcija: E-mail

 

Možda niste ni svjesni činjenice u kako dobrom vremenu živimo. Da ste se igrom slučaja rodili prije dvjesto godina i primili pismo od tetke s Novog Zelanda u kojem ona s radošću izvještava kako joj se najdraža kobila oždrijebila, dok bi primila vaše čestitke, dotično ždrijebe već bi se pomalo pretvorilo u "kljuse". Jer, vjerovali ili ne, u neka stara vremena novosti su iz dalekih krajeva pristizale puževim korakom.

A gle danas: stisneš "Pošalji" i prijatelj tamo negdje u Ognjenoj zemlji već zna kako ti onaj u fotokopirnici nije dobro umanjio šalabahter, a test, evo, samo što nije počeo.

Iako mlađa generacija za slanje tekstnih poruka putem interneta radije umjesto e-pošte odabire druge servise (kao naprimjer Facebook), e-mail i dalje ostaje važan način komuniciranja. Sigurno ćete doći u situaciju da profesoru, treneru, mogućem poslodavcu ili članu šire obitelji morate poslati kakvu obavijest, životopis ili potvrditi dolazak na sastanak. Kako sročiti poruku? Vrlo lako, evo nekoliko osnovnih pravila koje će vam olakšati život:

 

 • Poštujte zlatno pravilo internet bontona. Koliko god to nevjerojatno zvučalo, ispred svakog računala je - živ čovjek. Ono što ne biste nekome rekli u lice, nemojte mu priopćiti ni putem e-pošte.
 • Primatelju mora odmah biti uočljivo tko šalje e-mail. Nastojte da vaša adresa e-pošte sadrži ime i prezime ili barem neku kombinaciju navedenog. Bliskim prijateljima vjerojatno neće smetati što vam adresa glasi conanbarbarian96@jaimojaslika.com, ali profesoru ili mogućem poslodavcu to će izgledati, najblaže rečeno, neozbiljno.
 • Na početku poruke pozdravite osobu kojoj šaljete mail. Nepoznatu osobu ili osobu kojoj biste se inače obratili sa Vi pozdravite npr. "Poštovana gđo Jozić" ili ga/ju oslovite titulom ako ne znate ime primatelja, npr. "Poštovani profesore". U slučaju da vam o primatelju baš ništa nije poznato, dovoljno je započeti s "Poštovani".
 • U okvir "Predmet" ("Subject") svakako upišite naslov poruke. On treba jasno dati do znanja o čemu se u poruci radi, npr. "sastanak u srijedu" ili "materijali za seminarsku radnju". To će primatelju pomoći odrediti prioritet čitanja poruke jer mnogi ljudi danas dobivaju na stotine mailova dnevno. Nikada kao predmet ne upisujte nešto poput "Morate ovo pročitati!" ili "Pogledajte ovo - nevjerojatno" jer takvo što podsjeća na neželjenu poštu (spam) te bi lako moglo biti izbrisano od strane primatelja - bez otvaranja!
 • Štedite tuđe vrijeme. Iako se e-poštom može reći daleko više nego telefonskim razgovorom, ne idite u detalje. E-pošta služi za brzu komunikaciju i korisnici nisu navikli čitati više od nekoliko odlomaka teksta. Sažmite tekst poruke na ono najbitnije, a o pojedinostima raspravljajte kad se s tom osobom nađete lice u lice.
 • Pazite na pravopis i gramatiku. Dvije-tri greške svakome se mogu potkrasti i to vam nitko neće previše zamjeriti, ali tekst prepun pogrešaka ostavlja jako loš dojam.
 • Velika slova koristite samo kako bi naglasili ono što je u tekstu bitno. Ako želite istaknuti više od nekoliko riječi, radije ih podebljajte ili označite drugom bojom. Također budite oprezni i s interpunkcijom.

      ZNAM!!! VEĆ TI NA NOS IZLAZI KOLIKO SI PUTA TO ČUO ALI PRETJERIVANJE S INETERPUNKCIJOM I VELIKA SLOVA STVARNO IDU NA ŽIVCE!!!! ZNAŠ LI KAKO REAGIRA ONAJ TKO TAKAV MAIL OTVORI???!?!? MISLI DA GA JE URAGAN OTPUHAO SA STOLCA!!!!

      Iako takav mail djeluje prijeteće, malo je vjerojatno da bi koga ogorčio toliko da ga odluči isprintati, istrgati na komadiće i baciti u najprljavije smeće, ali mnogi će ga sasvim sigurno "pospremiti" u kantu (onu virtualnu). I time potvrditi istinitost stare izreke koja kaže: "Tko viče, ne čuju ga."

 • Koristite emotikone, ali s mjerom. Budući da običan tekst ne prenosi najbolje emocije i ton pisma, možete u vaš mail dodati emotikone - kombinaciju znakova tipkovnice koji predstavljaju lica. U "službenim" porukama koje nisu namijenjene bliskim osobama takve znakove radije izostavite. Nećete nikoga uvrijediti, ali ipak pokušajte izbjeći nešto poput:

      Bok, profa, kako ste Evo ja Vam šaljem onu tablicu u atačmentu, sad je to ok, ispravljeno i to

 • Ne koristite e-poštu za slanje osobnih i povjerljivih podataka. Informacije poput kućne adrese, broja kreditne kartice, korisničkog imena i lozinke, itd. ne šaljite e-poštom. Internet nije siguran i takvi bi se podaci (namjerno ili slučajno) mogli zlouporabiti.
 • Šaljete li privitak (attachment) provjerite je li dodan vašem mailu. Često se zna dogoditi da ga pošiljatelj jednostavno zaboravi priložiti. Pripazite i u kakvom je formatu - ukoliko zahtjeva poseban program kojim ga se može otvoriti, budite sigurni da ga primatelj ima ili mu u pismu objasnite kako ga i pomoću kojeg programa može otvoriti.
 • Ne prosljeđujte sve i svašta. Nešto što se vama čini zgodnim i zabavnim, primatelju možda neće izgledati tako. Osim toga, internetom kruži more "zabavnih" mailova koje pojedinci godinama jedni drugima prosljeđuju pa su velike šanse da je onaj kome ste to namijenili već takvo što vidio. Upamtite da pretinac e-pošte, kao ni onaj stvarni, nije kanta za smeće.
 • Potpišite se na kraju pisma. Možete u potpis dodati i kontakt telefon. Čak i kad pišete najbližim prijateljima zaključite pismo potpisom. Bit će dovoljno nešto jednostavno, kao na primjer: "Pozdrav, Ivo".
 • Dobro razmislite prije nego što pritisnete "Pošalji". Provjerite je li poruka pisma jasna i jednoznačna. Ne šaljite i ne odgovarajte na mail u ljutnji. Možda ćete se "ohladiti" već za nekoliko trenutaka pa bi mogli požaliti. Primatelj takvu poruku može nekomu proslijediti ili ju isprintati. Stoga pričekajte da se emocije malo "slegnu", pošaljite mail sami sebi i pokušajte zamisliti kako biste vi reagirali da primite takvo pismo.
 • Uvijek budite ljubazni, to vas ništa ne košta. Ako vam se i učini da je ton vašeg pisma malo preuštogljen, barem možete biti sigurni da nikoga nećete uvrijediti.
 • Na poštu koju primite odgovarajte što je moguće prije. Potvrdite da ste primili i pročitali mail koji vam je netko poslao. Morate li komu priopćiti kakvu lošu vijest, nemojte to činiti putem e-maila. Isto tako, ako se radi o nečemu važnom, žurnom i ozbiljnom, radije kontaktirajte tu osobu telefonom.

Eto, uspješno ste savladali ste savladali neka osnovna pravila ponašanja pri slanju e-maila. Sad je vrijeme da novostečene vještine i upotrijebite!

Izdvojeno