Povratak na popis lekcija - kemija 8
Video

Etanol ili običan alkohol glavni je sastojak svih alkoholnih pića, dok je metanol vrlo jak otrov i alkoholna pića ga ne smiju sadržavati. Koncentracija unesenog alkohola u organizam izražava se u promilima (jedan dio na tisuću dijelova).

Unesen u organizam u malim količinama oko 0.5 promila (što otprilike odgovara jednoj čaši vina ili boci od pola litre piva), alkohol djeluje kao stimulans i opuštajuće sredstvo. Razgrađuje ga jetra i to vrlo polagano, oko 0.1 promil na sat. Osim jetre, nikakve druge tvari ne mogu u organizmu razgraditi niti ubrzati razgradnju etanola. U većim količinama, 2 do 3 promila, dolazi do gubitka ravnoteže i svijesti, a iznad tih vrijednosti može nastupiti smrt.

Pijani vozači u prometu predstavljaju veliku opasnost.

Oni ne samo da ugrožavaju sebe, već izazivaju prometne nesreće u kojima stradavaju drugi. U Republici Hrvatskoj, zakonom je zabranjeno piti alkohol i voziti. Dopuštena koncentracija etanola u krvi vozača je 0,5 promila. Da bi na licu mjesta policija odredila količinu alkohola u organizmu vozača, koristio se alkotest pomoću cjevčice za puhanje. Danas se policija služi digitalnim instrumentima za otkrivanje prisutnosti alkohola u dahu vozača.

Na kojem principu djeluje alkotest u cijevčicama za puhanje? Napravimo pokus. Potreban nam je alkohol, kalijev dikromat, 10 %-tna otopina sumporne kiseline i stalak s jednom epruvetom.

U epruvetu ulijemo nekoliko mililitara deset postotne sumporne kiseline. Tome dodamo na vrh žličice kalijeva dikromata koji je narančaste boje. Dobro protresemo epruvetu da se sav kalijev dikromat otopi. Zatim u epruvetu dodamo par kapi alkohola i promućkamo. Otopina je promijenila boju iz narančaste u tamno zelenu, jer se alkohol oksidirao u aldehid (etanal) pri čemu se kalijev dikromat reducirao u novonastali zeleni spoj - kromovu stipsu. Takva promjena boje u alkotestnim cjevčicama signalizira prisutnost alkohola u dahu ispitanika.

Etanol:

-sastojak je svih alkoholnih pića

-dozvoljena količina alkohola u krvi vozača (pod uvjetom da nije napravio prekršaj) iznosi 0,5 ‰ (čitaj promila)

-polagano se razgrađuje u jetri

Metanol:

-otrovan je

-u malim količinama izaziva sljepilo, a zatim i smrt

-ne smiju ga sadržavati alkoholna pića

Alkotest:

-pomoću alkotest cjevčice ili digitalnog alkometra utvrđuje se koncentracija alkohola u dahu ispitanika

Danas je veliki problem europskih zemalja, pa i Hrvatske, sve veći broj djece koja konzumiraju alkohol. Istraživanje koje je proveo Hrvatski zavod za javno zdravstvo pokazuje da u Hrvatskoj djeca počinju piti alkohol u pubertetu, te da više piju dječaci od djevojčica.

Razlozi zbog kojih mladi piju ovise o osobnim i društvenim sklonostima. Najčešće su to želja da se bude drugačiji od ostalih, strah od nepripadanja skupini, dokazivanje, dosada itd. U novije vrijeme je otkriveno da alkohol osim što štetno djeluje na cijeli organizam i naročito jetru, štetno djeluje i na razvoj mozga tj. intelekt.

Nepoželjni učinci konzumiranja alkohola u mladih su: loš uspjeh u školi, zanemarivanje obveza i izostajanje s nastave. Teže posljedice su prometne nesreće sa smrtnim ishodom, utapanje u pijanom stanju, delikventna ponašanja i kriminalne radnje.

U alkoholu ne treba tražiti rješenje problema, niti je on dobar izbor za dokazivanje među vršnjacima. Konzumiranje alkohola vodi u alkoholizam tj. ovisnost o alkoholu koja se teško priznaje i liječi, a uništava cijelu obitelj i okolinu u kojoj se živi.

Apsolutni alkohol je :

bezvodni alkohol
96 %-tni alkohol
razrijeđeni alkohol

Gustoća etanola je:

manja od gustoće vode
jednaka gustoći vode
veća od gustoće vode

Koje se od navedenih tvari otapaju u etanolu:

kuhinjska sol
maslinovo ulje
jod
bezvodni bakrov (II) sulfat

Kontrakcija volumena se događa kada pomiješamo:

vodu i ulje
vodu i šećer
vodu i alkohol

Uređaj za mjerenje gustoće tekućina na bazi Arhimedova zakona naziva se:

piknometar
sladomjer
aerometar