Povratak na popis lekcija - fizika 8
Video
Sredinom 20. stoljeća napravljen je izvor svjetlosti nazvan LASER. Svjetlost koju daje laser ima samo jednu valnu duljinu - odnosno jednu boju - pa je nazivamo monokromatskom. Laserska svjetlost prenosi veliku energiju, a svjetlosni snop je paralelan (POKUS 1) i prijenosom na velike udaljenosti malo se širi. Zbog tih karakteristika laserski snop svjetlosti može se usmjeriti na velike udaljenosti i na točno određeno mjesto i tako prenijeti energiju. Primjena lasera danas je vrlo velika.

Laseri služe za mjerenje velikih udaljenosti tako da se snop svjetlosti pošalje do željenog tijela od kojega se taj snop odbije. Mjerenjem vremena do povratka svjetlosti, tj. poznavanjem brzine svjetlosti, može se izračunati udaljenost.

Prvi laser u hrvatskoj izradio je naš znanstvenik Branimir Marković, 1962. godine.
  • snop svjetlosti koju daje laser prenosi veliku energiju
  • paralelan je pa se može precizno usmjeravati i na velike udaljenosti
Laseri se danas koriste u gotovo svim ljudskim djelatnostima. Koriste se pri obradi materijala za rezanje, bušenje i zavarivanje, a zbog velike preciznosti i u kirurgiji. Laserima se može obrađivati očna leća i na taj način liječiti kratkovidnost i dalekovidnost.
Pomoću laserskog snopa zapisuju se i čitaju podaci s CD-a. Koriste se pri raznim mjerenjima. Laserom je izmjerena i udaljenost Mjeseca od Zemlje sa točnošću od nekoliko milimetara. Astronauti misije Apollo postavili su na Mjesec zrcalo na koje su znanstvenici sa Zemlje poslali laserski snop svjetlosti i mjerili vrijeme potrebno za njegov povratak na Zemlju. Pri povratku na Zemlju laserski snop imao je promjer 2 km. Prvo mjerenje udaljenosti Mjeseca laserom demonstrirano je 1969. godine.

Kada je napravljen prvi laser?

u 19. st
u 20. st
u 21. st

da
ne

Laserska svjetlost prenosi:

energiju
tvari

Može li se laserski snop svjetlosti poslati na Mjesec?

da
ne

Tko je izradio prvi laser u Hrvatskoj?

Nikola Tesla
Branimir Marković
Ruđer Bošković