Povratak na popis lekcija - biologija 8
Trudnoća je razdoblje u kojem se unutar majčinog tijela jedna stanica razvija u novi ljudski organizam. Započinje oplodnjom ili začećem, traje 40 tjedana (280 dana) i završava porođajem.

Zrela jajna stanica napušta jajnik i ulazi u jajovod kojim putuje do maternice. Ukoliko su, tijekom spolnog odnosa, spermiji dospijeli u rodnicu, oni će krečući se pomoću repića kroz maternicu doći do jajovoda. Ako se u jajovodu susretnu jajna stanica i spermiji, dolazi do oplodnje. Samo jedan spermij svojom glavom probija stijenku jajne stanice nakon čega ona postaje neprolazna za ostale spermije. Jezgra spermija spoji se s jezgrom jajne stanice i to nazivamo oplodnjom ili začećem. Oplođena jajna stanica ili zigota sadržava potpunu nasljednu informaciju od 46 kromosoma.

Ubrzo nakon oplodnje zigota se počinje dijeliti, formirajući zametak koji putuje prema maternici. Otprilike sedmog dana nakon oplodnje zametak se "ugnijezdi" u sluznicu stijenke maternice i nastavlja intenzivno rasti. Ubrzo poprima ljudske oblike: glavu, trup i udove. Razvijaju se unutarnji organi, živčani i krvožilni sustav i srce. Do kraja drugog mjeseca zametak nazivamo embrijem, a nakon toga plodom ili fetusom.

Plod je unutar maternice obavijen plodovom ovojnicom, ispunjenom plodovom vodom koja štiti plod ublažavajući udarce i pritiske. Na mjestu gdje je plodova ovojnica srasla sa stijenkom maternice formira se posteljica koja omogućuje izmjenu tvari između ploda i majke bez neposrednog miješanja njihove krvi. Plod je povezan s posteljicom preko pupčane vrpce.

U četvrtom mjesecu trudnoće, plod već ima sva obilježja ljudskog bića. U petom se mjesecu počinje micati, što majka dobro osjeća. U šestom mjesecu svi su unutarnji organi potpuno oblikovani, a u sedmom mjesecu plod je fizički spreman za preživljavanje u slučaju prijevremenog porođaja. Tijekom osmog i devetog mjeseca plod raste u dužinu te dobiva na težini.

Porođaj započinje ritmičkim stezanjima maternice, koje nazivamo trudovima, u razmacima od otprilike 15 minuta. Trudovi prošire otvor maternice prema rodnici, tzv. ušće maternice, tako da se u rodnicu u obliku mjehura ispupči dio plodove ovojnice ispunjen plodovom tekućinom. Taj mjehur, nazivan vodenjak, ima ulogu proširiti porođajni kanal. On pod pritiskom pukne pa istječe plodova voda. Tada trudovi postaju češći pa dijete počinje izlaziti kroz porođajni kanal. Prvo izlazi glavica, a nakon nje tijelo. Novorođenče je pupkovinom povezano s majkom pa ju je potrebno prerezati. Tada prestaje opskrba djeteta kisikom preko posteljice te ono počinje samostalno disati plućima. Otpilike pola sata nakon porođaja, posteljica se odljušti od stijenke maternice i izlazi iz tijela majke. Tek tada je porođaj završen.

Ukoliko u jajnicima sazriju dvije ili više jajnih stanica istovremeno te sve budu oplođene, u maternici se razvija više zametaka pa govorimo o blizanačkoj trudnoći. Tako nastaju dvojajčani blizanci koji su, budući da su nastali od različitih jajnih stanica i spermija, genetički različiti, mogu biti različita spola i ništa više sličniji od uobičajene sličnosti među braćom i sestrama. Ukoliko se pak dogodi da se nakon oplodnje zigota počinje dijeliti, a dvije se novonastale stanice odvoje i počnu razvijati kao dva zasebna zametka, govorimo o jednojajčanim blizancima. Oni su genetički jednaki te ih je vrlo teško razlikovati.

U trudnoći valja voditi brigu o pravilnoj prehrani, redovitoj tjelovježbi i redovitom liječničkom nadzoru kako bi se plod normalno i zdravo razvijao. Budući da plod sve potrebne tvari dobiva od majke, potrebno je uzimati raznoliku hranu, a izbjegavati štetne navike poput pušenja i konzumiranja alkohola. U trudnoći se prije uzimanja svakog lijeka prvo treba savjetovati s liječnikom jer neki lijekovi mogu uzrokovati oštećenje ploda.
  • trudnoća: traje 40 tjedana
  • oplodnja ili začeće: spajanje jezgre spermija i jajne stanice
  • zametak: učvršćuje se u stijenku maternice
  • zametak (embrio), plod (fetus)
  • plodova ovojnica, plodova voda, posteljica, pupčana vrpca
  • porođaj - ritmička stezanja maternice
  • blizanci: dvojajčani, jednojajčani

Do oplodnje dolazi ako se jajna stanica i spermiji susretnu u:

jajniku
jajovodu
maternici

Dvojajčani blizanci nastaju istovremenom oplodnjom dviju ili više jajnih stanica pa su:

genetički potpuno različiti, mogu biti različita spola
genetički identični, uvijek su istog spola

Jednojajčani blizanci genetički su identični, istog su spola, a nastaju kad se:

jajna stanica podijeli na dvije stanice koje se zatim oplode
zigota počinje dijeliti, a dvije se novonastale stanice odvoje i počnu razvijati kao dva zasebna zametka

Na mjestu gdje je plodova ovojnica srasla sa stijenkom maternice formira se organ koji omogućuje izmjenu tvari između ploda i majke bez neposrednog miješanja njihove krvi, a naziva se:

posteljina
posteljica

Nakon drugog mjeseca zametak nazivamo plodom ili fetusom.

netočno
točno

Nakon oplodnje zigota se počinje dijeliti formirajući zametak koji putuje prema:

jajniku
maternici
rodnici

Nekoliko spermija svojom glavicom probija membranu jajne stanice pa se više jezgara spermija spoji s jezgrom jajne stanice.

netočno
točno

Oplođena jajna stanica ili zigota sadržava potpunu nasljednu informaciju od:

46 kromosoma
23 kromosoma

Plod je povezan s posteljicom preko:

pupčane vrpce
plodne vrpce

Plodova ovojnica obavija plod, ispunjena je plodovom vodom i:

štiti plod ublažavajući udarce i pritiske
donosi plodu hranjive tvari i minerale

Porođaj započinje ritmičkim stezanjima maternice, koje nazivamo:

trudovima
steznicima

Presijecanjem pupčane vrpce nakon poroda, prestaje opskrba djeteta kisikom preko posteljice te ono:

počinje samostalno disati plućima
prestaje disati

Tijekom prođaja, prvo izlazi djetetovo tijelo, a nakon njega glavica.

točno
netočno

Trudnoća započinje oplodnjom ili začećem, traje 30 tjedana (210 dana) i završava porođajem.

točno
netočno

Trudovi prošire otvor maternice prema rodnici koji nazivamo:

ušće maternice
delta maternice

U četvrtom mjesecu trudnoće, plod već ima sva obilježja ljudskog bića, dok je za preživljavanje u slučaju prijevremenog porođaja plod spreman u:

osmom mjesecu
sedmom mjesecu