Povratak na popis lekcija - biologija 8
Osjetilo mirisa pomaže nam razlikovati ugodne i neugodne ili opasne tvari u našoj okolini, posebno u hrani i piću.
Miris primamo osjetilnim njušnim stanicama smještenim u sluznici gornje strane nosne šupljine. Njušne stanice su živčane stanice čiji se dendriti pružaju u nosnu šupljinu granajući se u brojne nastavke poput dlačica, dok se akson na suprotnoj strani spaja na živčana vlakna njušnog živca. Dlačice registriraju prisutnost molekule neke tvari u udahutom zraku i stvaraju živčani impuls koji se preko aksona njušne stanice prenosi na vlakna njušnog živca i dalje do središta za njuh u velikom mozgu.

Osjetilo okusa pomaže nam odrediti kvalitetu hrane. Okusne osjetilne stanice smještene su s gornje strane jezika i grupirane u tzv. okusne pupoljke koji su u obliku nakupina smješteni na okusnim bradavicama koje gornju stranu jezika čine hrapavom.
Četiri vrste okusnih bradavica, smještene u određenim okusnim područjima jezika, omogućuju nam razlikovanje osnovnih okusa: slatkog, gorkog, kiselog i slanog. Tvari otopljene u slini podražuju okusne stanice u okusnim pupoljcima koje podražaje pretvaraju u živčane impulse. Oni se putem živčanih vlakana okusnog živca prenose do središta za okus u velikom mozgu gdje se oblikuje osjet okusa.

Konačan okus različitih vrsta hrane određujemo zajedničkim djelovanjem osjetila mirisa i okusa.

Osjetila boli, opipa, hladnoće i topline smještena su u koži pa ih zovemo kožnim osjetilima.

Osjetilo dodira jedino je kožno osjetilo koje ima posebna osjetilna tjelešca, rapoređena posvuda u koži, najgušće na vrhovima prstiju, usnama i vrhu jezika, a najrjeđe na leđima. Osjetila boli, topline i hladnoće građena su od fino razgranatih završetaka dendrita različitih osjetilnih neurona koji se nalaze posvuda u koži.
  • osjetilo mirisa: njušne stanice - njušni živac - središte za njuh u velikom mozgu
  • njušne stanice - nastavci poput dlačica u nosnoj šupljini
  • osjetilo okusa: okusne stanice - okusni pupoljci - okusne bradavice
  • 4 osnovna okusa: slatko, gorko, kiselo i slano
  • okusne stanice - okusni živac - središte za okus u velikom mozgu
  • osjetila boli, opipa, hladnoće i topline - kožna osjetila
  • osjetilo dodira - osjetilna tjelešca u koži
  • osjetila boli, topline i hladnoće - završeci osjetilnih neurona u koži

Četiri vrste okusnih bradavica omogućuju nam razlikovanje osnovnih okusa:

slatkog, gorkog, kiselog i slanog
vrućeg, hladnog, mlakog i ledenog

Dendriti njušnih stanica pružaju se u nosnu šupljinu granajući se u brojne nastavke poput dlačica, dok se akson na suprotnoj strani spaja na živčana vlakna:

njušnog živca
mirišljavog živca

Dlačice registriraju prisutnost molekule neke tvari u udahutom zraku i stvaraju živčani impuls koji se preko aksona njušne stanice prenosi na vlakna njušnog živca i dalje do središta za njuh u:

malom mozgu
velikom mozgu

Jedino kožno osjetilo koje ima posebna osjetilna tjelešca, rapoređena posvuda u koži, najgušće na vrhovima prstiju, usnama i vrhu jezika, a najrjeđe na leđima je:

osjetilo hladnoće
osjetilo dodira

Konačan okus različitih vrsta hrane određujemo zajedničkim djelovanjem osjetila:

okusa i dodira
mirisa i okusa

Miris primamo osjetilnim njušnim stanicama smještenim u sluznici:

gornje strane nosne šupljine
donje strane nosne šupljine

Njušne stanice su:

žljezdane stanice
živčane stanice

Okusne osjetilne stanice smještene su s gornje strane:

jezika
nepca

Okusne stanice grupirane su u tzv. okusne pupoljke koji su u obliku nakupina smješteni na okusnim:

brdašcima
bradavicama

Osjetila boli, opipa, hladnoće i topline smještena su u koži pa ih zovemo:

kožnatim osjetilima
kožnim osjetilima

Osjetila boli, topline i hladnoće građena su od fino razgranatih završetaka dendrita različitih osjetilnih neurona koji se nalaze posvuda u:

koži
kosi

Tvari otopljene u slini podražuju okusne stanice koje podražaje pretvaraju u živčane impulse. Oni se putem živčanih vlakana okusnog živca prenose do središta za okus u velikom mozgu gdje se oblikuje osjet okusa.

točno
netočno