Povratak na popis lekcija - biologija 8
Uz spolne organe nalaze se mokraćni i izmetni otvor te brojne znojne žlijezde, stoga je redovita higijena od iznimne važnosti. Naročitu brigu o higijeni trebaju voditi djevojke za vrijeme menstruacije. Nekoliko puta na dan treba mijenjati higijenske uloške ili tampone te se prati.

Mnoge su bolesti spolnog sustava spolno prenosive. Uzrokuju ih bakterije, virusi, gljivice i drugi mikroorganizmi.

Danas je najraširenija takva bolest klamidioza, zaraza uzrokovana bakterijom klamidijom. Kod muškaraca uzorkuje upalu mokraćnih puteva, a kod žena se razvija upala rodnice, vrata maternice i mokraćne cijevi. Neliječenje može kod muškaraca uzrokovati upale prostate i drugih unutarnjih spolnih organa te neplodnost. Kod žena se javlja zdjelična upalna bolest koja predstavlja infekciju maternice i jajovoda te ponekad jajnika. Može dovesti do trajnog oštećenja sluznice jajovoda, nastanka priraslica u zdjelici i neprohodnost jajovoda. Posljedice mogu biti izvanmaternična trudnoća i neplodnost. U trudnoći klamidijska infekcija može dovesti do ozbiljnih komplikacija: infekcije posteljice i plodovih ovoja, spontanog pobačaja, prijevremenog poroda i infekcije novorođenčeta.

Sifilis je najteža spolno prenosiva bolest. Uzrokuje je bakterija koja se prenosi spolnim putem, ali i neseksualnim kontaktom među ljudima. Očituje se pojavom ranice na mjestu ulaska uzročnika, najčešće na vanjskom spolovilu, koja se nakon nekog vremena povlači. Otprilike dva mjeseca nakon infekcije bolest prelazi u sljedeću fazu obilježenu općim i kožnim simptomima. Opći simptomi su umor, noćne glavobolje, bolovi u kostima, mišićima i zglobovima. Kožni simptomi očituju se pojavom osipa, ispadanjem kose i sl. Sljedeća faza sifilisa obilježena je promjenama koje dovode do oštećenja različitih tkiva. Na koži se javljaju čvorići, a bolest zahvaća i krvne žile, kosti i središnji živčani sustav.

Gonoreja ili kapavac je najčešća spolna bolest uzrokovana bakterijom. Očituje se kao upala spolnih puteva koja zahvaća i mokraćne puteve, što uzrokuje bol i peckanje pri mokrenju. Može se proširiti na sjemenovode kod muškaraca te maternicu i jajovode kod žena.

Humani papiloma virus ili HPV uzrokuje stvaranje sitnih bradavica na vanjskim spolnim organima, a pojedini tipovi virusa uzrokuju rak grlića maternice. Bradavice su mekane, vlažne, postupno rastu i često vise na peteljci ili su u nakupinama poput cvjetače. Uzrokuju pečenje i svrbež. Njihov rast je nepredvidiv, ali neka stanja kao što su trudnoća, slabljenje imunosnog sustava te izloženost stresu pogoduju njihovu rastu kao i umnožavanju. Ni jedan do sada poznati oblik liječenja nije zadovoljavajuć jer se nakon zaliječenja bradavice uvijek iznova javljaju.

Herpes je virusna bolest spolnih organa čije simptome zamjećujemo kao mjehuriće uz spolne organe koji peku i svrbe. Vrućica, svrbež, bolovi u donjem trbuhu, malaksalost, teškoće s mokrenjem i gljivične infekcije kod žena mogu prethoditi izbijanju mjehura. Jednom kada je osoba zaražena, virus ostaje u njezinu tijelu tijekom čitavoga života i može doći do ponavljanja aktivne infekcije.

Gljivične infekcije spolnih organa najčešće su uzrokovane gljivicom kandidom i vrlo su česte u žena. Kandida je normalni stanovnik crijeva svakog čovjeka, a nalazi se i na koži. Do infekcije dolazi kada je zbog određenih uzroka poremećena imunološka ravnoteža, kao i zbog vanjskih utjecaja. Kod infekcije spolnih organa radi se gotovo uvijek o infekciji gljivicama koje žive u našem crijevu, te se iz određenih razloga, u određenom trenutku počnu intenzivno razmnožavati. Razlozi su uglavnom prekomjerna uporaba antibiotika, uporaba kontracepcijskih tableta, prekomjerna higijena spolnih organa uporabom sapuna koji uništavaju normalnu floru rodnice, trudnoća, menstruacija, sintetičko i preusko donje rublje, neliječena šećerna bolest itd. U žena se najčešće javlja svrbež spolovila uz žarenje te pojačan iscjedak koji je obično bijel i sirast. Na vanjskom spolnom organu vidi se crvenilo, a rodnica je prekrivena bijelim sirastim kolonijama gljiva. U muškaraca se najčešće ne javljaju simptomi. Simptomi su najizraženiji nakon spolnog odnosa.

Bičaš trihomonas uzrokuje upalu spolnih puteva muškaraca i rodnice žena.

Virus humane imunodeficijencije ili HIV uzrokuje jednu od najopasnijih bolesti današnjice – AIDS ili SIDA. Riječ je o virusu koji napada obrambeni sustav organizma te tako tijelo postaje podložno raznim, inače neopasnim, bolestima. Virus u tijelo može ući kroz sluznicu rodnice, penisa, stražnjeg crijeva ili usta tijekom spolnog odnosa. HIV se također širi i zaraženom krvlju i krvnim komponentama. HIV se često širi među narkomanima koji koriste zajedničke igle. Žene mogu prenijeti HIV svom djetetu tijekom trudnoće i dojenjem. Znanstvenici nisu pronašli dokaze da se HIV prenosi slinom, znojem, suzama, urinom ili stolicom, korištenjem pribora za jelo, ručnika, posteljine, bazena ili telefonske slušalice. HIV se ne prenosi ubodom komaraca i ostalih insekata. Osoba koja već ima neku spolnu bolest podložnija je zarazi HIV-om. Bolest se očituje brojnim simptomima od kojih se svaki može povezati i s nekom drugom bolesti. Samo pretrage krvi na HIV mogu dokazati da su simptomi povezani s AIDS-om. Trenutačno ne postoji lijek za AIDS. To je dokazano smrtonosna bolest. Bolesnici duže žive i imaju bolju kvalitetu života zahvaljujući novim metodama liječenja. Nastavljaju se istraživanja novih lijekova kao i razvoj cjepiva.

Širenje spolno prenosivih bolesti sprječava se odgovornim spolnim ponašanjem, a to znači općenito uzdržavanje (apstinencija) od spolnih odnosa i čestog mijenjanja partnera, nestupanje u spolne odnose s nepoznatim partnerima i korištenje prezervativa pri spolnim odnosima. Svaka djevojka bi prije prvog spolnog odnosa trebala posjetiti ginekologa te nastaviti s pregledima barem jednom godišnje. Sastavni dio ginekološkog pregleda je papa-test kojim se otkriva HPV što može na vrijeme ukazati na pojavu raka grlića maternice.

Stupanje u spolne odnose donosi sa sobom veliku odgovornost. Mladi ljudi moraju biti svjesni mogućih posljedica. Potrebno je donijeti odluke o roditeljstvu jer spolni odnos može rezultirati oplodnjom. Za izbjegavanje začeća koriste se različita kontracepcijska sredstva. Mehanička sredstva su kondom ili prezervativ koji se navlači na penis te dijafragma koja se stavlja u rodnicu. Ona sprječavaju prolaz spermija do jajne stanice. Kemijska sredstva su gelovi, pjene, kreme, a ona usmrćuju spermije. Hormonska sredstva su kontracepcijske tablete koje sprječavaju ovulaciju. Ni jedno kontracepcijsko sredstvo nije u potpunosti sigurno pa se najčešće upotrebljavaju u kombinaciji. Prirodna metoda izbjegavanja začeća temelji se na praćenju menstrualnog ciklusa. Ovulacija se događa četrnaestog dana ciklusa, a plodnim danima smatramo one od desetog do osamnaestog, zbog životnog vijeka jajne stanice i spermija, te bi tada trebalo izbjegavati spolne odnose. Ciklus se može pratiti mjerenjem tjelesne temperature, koja se nakon ovulacije povisi za 0,5 °C, i praćenjem sluzi rodnice koja je obilnija i bistrija za plodnih dana.
 • higijena spolnih organa
 • spolno prenosive bolesti
 • klamidioza
 • sifilis
 • gonoreja
 • humani papiloma virus (HPV)
 • herpes spolnih organa
 • kandida
 • trihomonas
 • AIDS
 • odgovorno spolno ponašanje
 • odgovorno roditeljstvo
 • kontracepcija

Gljivične infekcije spolnih organa najčešće su uzrokovane gljivicom:

kandidom
kanditom

Gonoreja ili kapavac očituje se kao upala spolnih puteva koja zahvaća i mokraćne puteve.

točno
netočno

Herpes je virusna bolest čije simptome zamjećujemo kao:

osip cijelog tijela i ispadanje kose
mjehuriće uz spolne organe koji peku i svrbe

Herpes se danas može trajno izliječiti.

netočno
točno

Humani papiloma virus (HPV) uzrokuje stvaranje sitnih bradavica na vanjskim spolnim organima, a pojedini tipovi virusa uzrokuju:

rak grlića maternice
AIDS

Izdvoji načine ulaska virusa HIV-a u tijelo:

kroz sluznicu rodnice, penisa, stražnjeg crijeva ili usta tijekom spolnog odnosa, korištenjem zajedničkih igala kod narkomana, s majke na dijete tijekom trudnoće i dojenja
slinom, znojem, suzama, urinom ili stolicom; priborom za jelo, ručnicima i posteljinom, preko vode u bazenu ili telefonske slušalice

Klamidioza je bolest uzrokovana bakterijom:

kamelijom
klamidijom

Neliječenje klamidioze može kod žena uzrokovati:

zdjeličnu upalnu bolest
ramenu upalnu bolest

Odgovorno spolno ponašanje ne uključuje:

korištenje kontracepcije
mijenjanje spolnih partnera
ginekološke preglede

Postoji vrlo djelotvoran lijek za AIDS.

točno
netočno

Prva faza sifilisa očituje se pojavom:

bradavica na vanjskom spolovilu
ranice na vanjskom spolovilu

Sifilis je najteža spolno prenosiva bolest. Uzrokuje je:

bakterija
virus

Virus humane imunodeficijencije (HIV) uzrokuje AIDS (SIDA), a napada:

probavni sustav organizma
obrambeni sustav organizma