Povratak na popis lekcija - biologija 8
Hranjive tvari, koje unosimo u tijelo putem hrane, služe za rad i obnavljanje našeg tijela. Dijelimo ih na ugljikohidrate, bjelančevine, masti, vitamine, minerale i vodu.

U ugljikohidrate ubrajamo šećer, škrob i celulozu. Šećer i škrob važan su izvor energije potrebne tijelu za obavljanje svih životnih funkcija, a nalazimo ih u voću, povrću i žitaricama. Celuloza izgrađuje biljna vlakna koja nalazimo najviše u voću i povrću. Ona je za ljude neprobavljiva, ali je važna jer potiče rad crijeva. Prekomjerna količina ugljikohidrata unesena hranom, u tijelu se pretvara u mast što vodi do debljanja i narušavanja ljudskog zdravlja.

Bjelančevine izgrađuju ljudski organizam, mogu biti izvor energije, a neke imaju zaštitnu ulogu u tijelu. Najviše ih dobivamo u mesu, mlijeku i mliječnim proizvodima, jajima i ribi. Prekomjerna količina bjelančevina unesena hranom, u tijelu se pretvara u mast što dovodi do debljanja i narušavanja zdravlja. Nedovoljno uzimanje bjelančevina hranom, dovodi do poremećaja i ima štetne posljedice za zdravlje.

Masti su tvari koje izgrađuju organizam i opskrbljuju ga energijom. Daju osjećaj sitosti. Najviše ih dobivamo u različitim biljnim uljima, mesu, mlijeku i mliječnim proizvodima, ribi, maslacu, sjemenkama. Prekomjerno uzimanje masti uzrokuje debljanje i djeluje štetno na ljudsko zdravlje, posebno na srce i krvne žile.

Mineralne tvari izgrađuju organizam, npr. kosti, zube, nokte i dr., te sudjeluju u odvijanju različitih životnih funkcija. Najvažniji minerali potrebni tijelu su željezo, kalcij, kalij, natrij, fosfor, magnezij i drugi. Minerale dobivamo u voću, povrću, mliječnim proizvodima, a ima ih i u ribi, mesu, medu i sjemenkama. Nedostatak minerala u organizmu uzrokuje različite poremećaje i bolesti.

Vitamini su tvari koje pomažu odvijanje različitih procesa u tijelu. Ima ih 20-ak vrsta, a najpoznatiji su vitamin A, B, C, D i E. Voće i povrće važan su izvor vitamina u prehrani, a nalazimo ih i u hrani životinjskog porijekla. Nedostatak pojedinih vitamina u tijelu može izazvati različite poremećaje i bolesti.

Voda čini oko 60 % ljudskog tijela, nalazi se u svim stanicama i sudjeluje u svim životnim procesima. Već i kod manjeg nedostatka vode, u tijelu se događaju različiti poremećaji pa je potrebno redovito piti vodu, čak i prije nego se javi osjećaj žeđi.

U svim procesima neprestane izmjene tvari između tijela i okoline sudjeluju različiti enzimi i hormoni, tvari pretežno bjelančevinastog sastava. Enzimi su tvari koje ubrzavaju različite procese u tijelu, a hormoni su tvari koje svojim djelovanjem usklađuju rad različitih organa i odvijanje različitih procesa u tijelu.
  • hranjive tvari
  • ugljikohidrati
  • bjelančevine
  • masti
  • mineralne tvari
  • vitamini
  • voda
  • raspored obroka - zajutrak, doručak, ručak, užina, večera
  • mitohondriji: oslobađanje energije uz pomoć kisika - biološka oksidacija
  • enzimi i hormoni - sudjeluju u izmjeni tvari

Bjelančevine:

nemaju zaštitnu ulogu
služe izgradnji tijela

Enzimi su tvari koje:

usporavaju različite procese u tijelu
ubrzavaju različite procese u tijelu

Hormoni su tvari koje svojim djelovanjem:

usklađuju rad različitih organa i odvijanje različitih procesa u tijelu
prenose kisik i hranjive tvari do svih stanica u tijelu

Hrana koju jedemo:

utječe na naš rast i razvoj
ne opskrbljuje tijelo energijom

U procesima izmjene tvari između tijela i okoline sudjeluju:

enzimi i hormoni
minerali

Ugljikohidrati su:

pomoć u odvijanju različitih životnih procesa
izvor energije