Povratak na popis lekcija - biologija 8
Razdoblje u kojem djevojčice i dječaci postaju fizički i psihički zreli nazivamo pubertet. U vrijeme puberteta spolne žlijezde, pod utjecajem hormona hipofize, počinju izlučivati spolne hormone koji reguliraju rad spolnih organa i utječu na pojavu spolnih obilježja.

Kod dječaka dolazi do širenja leđa i ramena, produbljivanja glasa, rastu brkovi i brada, povećava se dlakavost tijela, posebno ispod pazuha i oko spolnih organa. Spolni organi rastu, a sjemenici počinju proizvoditi muške spolne stanice, spermije.

Kod djevojčica se širi zdjelica, tijelo se zaobljava zbog nakupljanja potkožne masti, rastu grudi, pojavljuje se dlakavost ispod pazuha i oko spolnih organa, jajnici počinju proizvoditi ženske spolne stanice, jajne stanice, i javlja se prva menstruacija.

Ženski spolni organi, osim proizvodnje spolnih hormona, imaju ulogu sazrijevanja jajne stanice i omogućavanja rasta i razvoja novog ljudskog bića, sve do porođaja. Vanjski dio ženskih spolnih organa naziva se stidnica. Nju čine parne velike stidne usne koje štite unutarnje, male stidne usne. Između malih stidnih usana nalaze se otvor rodnice i mokraćni otvor. Rodnica ili vagina je cjevasti mišićni organ prekriven sluznicom, koji povezuje vanjske spolne organe s unutarnjima. Unutarnji ženski spolni organi smješteni su u području zdjelice. Čine ih parni jajnici i jajovodi te maternica. Svakih 26-31 dan, jednom mjesečno, u lijevom ili desnom jajniku naizmjence sazrije jedna jajna stanica. To se događa unutar posebnog mjehurića koji, kad jajna stanica sazrije, prsne i jajna stanica izlazi iz jajnika. To nazivamo ovulacija. Jajna stanica iz jajnika ulazi u jajovod kojim se kreće dalje prema maternici. Oplodnja jajne stanice događa se u jajovodu. Oplođena jajna stanica odmah se počinje dijeliti i nastaje zametak koji putuje dalje prema maternici za čiju se stijenku pričvrsti i nastavlja razvijati sve do poroda. Maternica je organ čije stijenke svakog mjeseca, u skladu s dozrijevanjem jajne stanice, zadebljaju i pripreme se za prihvaćanje oplođene jajne stanice i razvoj zametka kojem tijekom cijele trudnoće dovode kisik i hranjive tvari potrebne za razvoj. Ukoliko tijekom prolaska jajne stanice kroz jajovod ne dođe do oplodnje, jajna stanica ugiba, a stijenka maternice se oljušti, pri čemu nastaje krvarenje. Krv istječe iz tijela kroz rodnicu, noseći komadiće oljuštene stijenke maternice i uginulu jajnu stanicu. Tu pojavu nazivamo mjesečnica ili menstruacija. Ona traje nekoliko dana, a javlja se 14 dana nakon ovulacije.

Muški spolni organi proizvode muške spolne hormone i spolne stanice, spermije. Vanjski spolni organi muškarca su spolni ud ili penis i mošnja, kožna "vrećica" u kojoj su smještene parne spolne žlijezde, sjemenici. Spolni ud je "spužvaste" građe, a prilikom spolnog uzbuđenja u njega pritječe krv, zbog čega se ukruti. Na njegovu vrhu je otvor mokraćno-spolne cijevi kroz koju izlaze sperma i mokraća.

Unutarnje spolne organe muškarca osim sjemenika čine parni pasjemenici, parni sjemenovodi, prostata, sjemene vrećice i mokraćno-spolna cijev. Sjemenici su građeni od velikog broja kanalića u kojima iz stanice stijenki nastaju spolne stanice, spermiji.

Spermiji su vrlo sitni, građeni od glavice i repića. U glavici je smještena jezgra, a repić služi pokretanju spermija. Spermiji iz sjemenika ulaze u pasjemenike gdje sazrijevaju i gdje su pohranjeni. Pasjemenici također izlučuju sluzavu sjemenu tekućinu koja služi prehrani spremija i olakšava njihovo kretanje te zajedno sa spermijima čini spermu. Sperma ulazi u sjemenovode kojima, tijekom spolnog odnosa, putuje do mokraćno-spolne cijevi koja prolazi kroz spolni ud i otvara se na njegovu vrhu. U neposrednoj blizini mokraćnog mjehura u sjemenovode se otvaraju izvodni kanalići sjemenih vrećica i prostate. Sjemene vrećice i prostata izlučuju tekućinu koja sadrži tvari potrebne spermijima za preživljavanje i kretanje. Iako se i mokraćni mjehur otvara u mokraćno-spolnu cijev, sperma i mokraća nikada ne izlaze istovremeno. U pubertetu se javlja noćno izbacivanje sperme, tzv. polucija. To je normalna pojava koja pokazuje da su sjemenici počeli obavljati svoju funkciju.
 • pubertet: hipofiza potiče rad spolnih žijezda
 • ženski spolni organi: vanjski (stidnica, stidne usne); unutarnji (rodnica, jajnici, jajovodi, maternica)
 • sazrijevanje jajne stanice - ovulacija
 • oplodnja se odvija u jajovodu
 • maternica: stijenke zadebljaju kako bi prihvatile zametak
 • menstruacija: ljuštenje stijenke maternice
 • muški spolni organi: vanjski (spolni ud, mošnja); unutarnji (sjemenici, pasjemenici, sjemenovodi, prostata, sjemene vrećice, mokraćno-spolna cijev)
 • spermiji: glavica i repić
 • pasjemenici: sjemena tekućina
 • sjemene vrećice, prostata
 • polucija

Do širenja leđa i ramena, produbljivanja glasa, rasta brkova i brade te povećavanja dlakavosti tijela dolazi u pubertetu kod:

djevojčica
dječaka

Do širenja zdjelice, zaobljavanja tijela zbog nakupljanja potkožne masti, rasta grudi i pojavljivnaja dlakavosti ispod pazuha i oko spolnih organa dolazi u pubertetu kod:

djevojčica
dječaka

Gdje se događa oplodnja jajne stanice?

U jajniku
U jajovodu

Jednom mjesečno, u lijevom ili desnom jajniku naizmjence sazrije jedna jajna stanica. To nazivamo:

ovulacija
ovacija

Kako se naziva cjevasti mišićni organ prekriven sluznicom, koji povezuje vanjske ženske spolne organe s unutarnjima?

rodnica ili vagina
vodnica ili ragina

Kako se naziva noćno izbacivanje sperme koje se javlja u pubertetu?

solucija
polucija

Na vrhu spolnog uda je otvor:

izmetne cijevi
mokraćno-spolne cijevi

Organ čije stijenke svakog mjeseca zadebljaju i pripreme se za prihvaćanje oplođene jajne stanice i razvoj zametka zove se:

plodnica
maternica

Razdoblje u kojem djevojčice i dječaci postaju fizički i psihički zreli nazivamo:

pubertet
zrelost

Sjemenici su građeni od velikog broja kanalića u kojima iz stanica stijenki nastaju spolne stanice:

spermiji
sjemenke

Sjemenovodi i mokraćni mjehur otvaraju se u mokraćno-spolnu cijev pa sperma i mokraća uvijek izlaze istovremeno?

točno
netočno

Sluzava sjemena tekućina koja služi prehrani spremija i olakšava njihovo kretanje, zajedno sa spermijima naziva se:

sperma
spermijska tekućina

Ukoliko nije došlo do oplodnje, jajna stanica ugiba, a stijenka maternice se oljušti. Tu pojavu nazivamo:

godišnjica
mjesečnica

Unutarnje spolne organe muškarca čine sjemenici, pasjemenici, sjemenovodi, prostata, sjemene vrećice i mokraćno-spolna cijev.

netočno
točno

Unutarnje ženske spolne organe čine jajnik, jajovod i parna maternica.

točno
netočno

Unutarnji ženski spolni organi smješteni su u području:

prsne šupljine
zdjelice

Vanjske spolne organe muškarca čine:

spolni ud ili penis i mošnja
spolni ud i nošnja

Vanjski dio ženskih spolnih organa naziva se stidnica, a čine ju:

velike i male stidne usne
prednje i stražnje stidne usne