Povratak na popis lekcija - kemija 7
Video

Svuda oko nas nalaze se različita tijela. Sva ta tijela sastoje se od tvari.
Tvari su šećer, srebro, olovo, kuhinjska sol, zrak, voda, kamen. Neke tvari nalazimo u prirodi: pamuk, vodu, zrak, sol, vapnenac, zlato, dok druge proizvodi čovjek, npr. plastične mase, lijekove, šećer, sapun, umjetnu kožu, viskozu.

Kemičari proučavaju tvari i nastoje iz već postojećih dobivati nove, poboljšanih svojstava.

  • Tvari:
    sva tijela što nas okružuju sastoje se od tvari
  • Kemija:
    proučava tvari i nastoji iz postojećih dobiti nove, poboljšanih svojstava

Astronomi su dokazali postojanje tamne tvari u svemiru, koja se ne vidi jer ne emitira nikakvo elektromagnetsko zračenje. Te je tvari u svemiru daleko više od obične, nama vidljive materije. Dokaz je otkriven promatranjem sudara dviju galaksija.
Dvije nakupine galaksija prošle su jedna kroz drugu nevjerojatnom brzinom od 16 milijuna kilometara na sat. Pri prolazu, veći dio vidljive tvari u obje nakupine – koji je u obliku vrućih plinova – udario je jedan u drugog i usporio se. No, tamna tvar je jurila dalje jer ne ulazi u interakciju na jednak način. Znanstvenici su mogli sa sigurnošću potvrditi tamnu tvar, jer su i svemirski teleskop Hubble i veliki zemaljski teleskopi pokazali da je njezino ogromno gravitacijsko polje iza sebe iskrivilo svjetlost koja je dolazila s udaljenijih objekata.

Kako nazivamo sve ono od čega se sastoje tijela koja nas okružuju?

tvari ili supstancije
materijali

Kako zovemo tvari koje nalazimo u prirodi?

prirodne tvari
umjetne tvari